torsdag 29. juli 2010

Olsok...

Da var vi jammen komt til Olsok, Olsok betyr - tilsvarende som for Jonsok - egentlig høytidsaftenen før Olavsdagen. Olav den hellige falt på Stiklestad 29. juli 1030, og dermed skulle olsok være 28. juli om kvelden (og natt til 29. juli). Men olsok har etter hvert kommet til å bli brukt om selve Olavsdagen den 29. juli.
Dagen er markert med en øks på primstaven.
Før reformasjonen var dette en av de viktigste helgenfester i Norge, og på grunn av Olavs spesielle posisjon i norsk historie ble den bevart som en nasjonal festdag også etter reformasjonen.
Her på Moster har vi en av Norges eldste stein kirker, som er over 1000 år gammel. En gang i året, nemelig på Olsok er det gudstjeneste her. På denne dagen i 1998 og 2006 ble mine jenter døpt på en slik gudstjeneste. Jeg må si at det blir litt spesiellt og en veldig vakker seremoni.
Så gratulerer med dåpsdagen til jentene mine!!

Her er et bilde av kirken før den ble kalket.Vil du lese mer om Moster gamel kirke og dens historie,
I dag har vi enda en stor grunn til å feire. Anna og jeg er så heldige å være grantanter til verdens herligste!! Så gratulerer med 1-års dagen til Marthe-mor!!! Håper du får en fantastisk bursdag.
"Grandisene" er så glad i deg!!

Å til alle dere andre, ha en flott torsdag! Håper solen skinner hos dere også.

Klem fra Johanna

3 kommentarer:

 1. Jonsok er nok ikke i dag! Det var 23. juni, altså St.Hansaften!☺

  SvarSlett
 2. Eller det helt korrekte er St.Hansdagen 24. juni når jeg tenker meg om!☺ Men ha en riktig god Olsok videre alle sammen! Tone

  SvarSlett
 3. Gratulerer så mye med merkedagene som var. :)

  Nydelig gammel kirke dere har.

  SvarSlett